Forside Pastoresn hjorne Visjonen Trosgrunnlag Misjons arbeide Kontakt oss

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

pastorens hjørne

Tiden går raskere, dess eldre man blir.
- Del 1-

Dette er et uttrykk jeg har brukt en del de siste årene, da alderen har kommet sigende innpå mitt liv. Men det er jo ikke sant! For tiden er jo noe som blir regnet ut fra størrelser som månens gang rundt jorden, og jordens gang rundt solen. Og ingen forsker har ennå kunnet bevise at den rund dansen går raskere! Det har visst vært slik i milliarder av år.
Men min opplevelse av at tiden går rasker, den er allikevel ganske så reel.
Et studie på akkurat dette viste følgende: En av grunnene til at vi opplever det slik, er at jo eldre vi blir, jo sjeldnere prøver vi noen ting for første gang.
For jo eldre vi blir, dess oftere bare gjentar vi ting vi har gjort før.
Frem til vi er rundt 20-25 år, så er veldig mye av det vi opplever helt nye ting.
Vi går for første gang, vi har vår første skoledag, vi blir forelsket for første gang, vi får vår første kjæreste, noe som igjen kan føre til vårt første kyss. Og hvem husker ikke det?!
Så starter vi på videregående skole, så flytter vi hjemmefra, så kjører opp på moped, så får vi kjøre opp på bil, så får vi vår første jobb, så finner vi forhåpentligvis noen å dele livet med, så debuterer vi seksuelt. Så får vi vårt første barn. Og slik kan vi forsette.
I det hele tatt så er det masse ting som vi helt naturlig gjør første gang, i starten på livet. Men så neste gang vi gjør akkurat den tingen, mister det litt av intensiteten, og kanskje spenningen?
Og det har, ifølge forskerne, innvirkning på vår opplevelse av tiden.
For det handler jo ikke om hvor lenge vi har levd,
men hva vi har fylt livet og tiden med.


"Hva bremser oss?”

Det virker som om det etter hvert settes usynlige rammer rundt våre liv, som styrer oss mye mer enn vi kanskje er klar over? Grunnene kan være mange, men en av de negative ting undersøkelsen peker på, er frykt. Frykt for å prøve noe nytt, frykt for ikke å mestre, og frykt for hva andre vil si.
Mens hver gang vi bryter ut av disse rammene og tar sjansen på å prøve noe helt nytt, eller går en annen vei enn vi tidligere har gjort, kan vi gjenoppdage noe av den ”følelsen.”
Noe som igjen kan være med og berike våre liv.

"På riksdekkende radio!”

Jeg stod og pakket egg, og hørte på Norgesglasset på P1, da de spurte om noe jeg visste. Så jeg sendte inn en sms.
Og så plutselig, som ut fra intet, ringte de fra NRK, og sa jeg skulle på lufta. Og jeg som hadde vært i min sedvanlige trygge boks, en vanlig hverdag, med egg sortering, høner og noen kunder, ble plutselig som kastet inn i en helt annen verden. Jeg sprang inn til min mor. Og liksom tilfeldig nevnte jeg det for henne. Og hun ringte til mormor i Åfjord, og de spurte når, og jeg svarte om en liten time. Men jeg skal love deg. DET opplevdes ikke som en liten time. Den var full av masse forskjellige følelser, og tanker. Nå skal du snart på riksdekkene radio, unge Hovde! Du skal snart på radioen! DU SKAL SNART PÅ RIKSDEKKENDE RADIO UNGE MANN!! Hvor er telefonen? Hvor er jeg? Hvordan ligger sveisen? Og i det hele tatt.
Det er en del år siden nå, men jeg minnes det som om det var i går. Brent inn i mine følelser, og mitt sinn.
Hvorfor? Fordi jeg aldri hadde prøvd det før? Og jeg gikk utenom de vanlige grensene for mitt liv?


"Hvor lenge er det siden DU gjorde noe for første gang?”


Jeg tror ikke vi på å død og liv måtte prøve nye ting hele tiden. Men jeg tror at hvis frykt hindrer oss fra å prøve ting vi ønsker å gjøre, er det tid for å ta nye steg, å bryte ut.
Mot er ikke fravær av frykt. Men mot er å prøve, selv om frykten står som en mur imot deg!
Kanskje finner du ut at dette var ikke noe for deg? Hva så?
Du er en erfaring rikere, og har forhåpentligvis lært noe nytt.
Og slik kan selve livet bli rikere, og kanskje oppleves litt lengre…

”Frykt ikke, for Jeg er med deg. Se deg ikke rådvill omkring, for jeg er din Gud. Jeg styrker deg, og holder deg oppe med Min rettferds høyre hånd…… !” Bibelen

Les -Del 2-Tilbake til arkivenTilbake til Forside


 

Fosen Kristne Senter