Forside Pastoresn hjorne Visjonen Trosgrunnlag Misjons arbeide Kontakt oss

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

pastorens hjørne

Hvis alle hadde fulgt prinsippe: øye for øye, og tann for tann,
hadde hele verden snart går både blind og tannløs
- Del 1 -


Tenk om alt var lyst bestandig. Tenk om alt var bare godt-alltid. Det hadde vært så bra!
Men så er det bare ikke sånn!
Det finnes krefter i oss, og rundt oss som dessverre drar helt andre veier.
Troen på det gode i mennesket, er og har vært en viktig forutsetning for samarbeid og tillit i alle generasjoner. Og visst finnes det mye godt, og det bør det absolutt fokuseres på!
Men dessverre er vi ikke ”bare” gode”!
På begynnelsen av forrige århundre trodde mange at opplysningstiden og vitenskapelig fremdrift, hadde ført menneskeheten forbi tiden med krig og middelalderske metoder å løse problemene på. Mennesket var innerst inne godt, og fremtiden så lys og fredelig ut.
Men det var FØR 1 verdenskrig braket løs!
Da den brasilianske luftfartspioneren Santos-Dumont konstruerte det som ble forløperen til moderne fly på begynnelsen av 19 hundre tallet, vant han en pris i Tyskland.
Hans hjerte ble imidlertid knust, da han så hvordan ”hans” oppfinnelse ble brukt i krigen til å spre død og fordervelse.
Han reiste hjem til Brasil, hvor han tok sitt eget liv.

” I krig, og kjærlighet er allting lov”

De fleste av oss oppfører oss ganske greit. Vi følger til en viss grad de ” moralske lover, og uskrevne regler”, som samfunnet rundt oss har satt opp. Men hva skjer når disse ” rammene” forsvinner? - Når brudd på dem ikke blir slått ned på?
Hva hadde skjedd hvis vi ikke hadde hatt politi, og et fungerende rettsystem? Hva hadde skjedd hvis vi visste at uansett hvilke lyster eller laster vi hadde fulgt, hadde ingen kunnet slått ned på det, eller fordømt vår handling!?
Dessverre har både historien, og vår tid en del tragiske bevis på hva som kan komme frem under slike omstendigheter.
Det virker som om ondskapen i mennesket da ikke kjenner grenser. Under den andre verdenskrig, var det jo ikke bare ”bermen” som drev ondskapen til nye høyder. Nei, det var flere tidligere besteborgere, ”normale” mennesker som brukte sin kunnskap på å utføre de mest bestialske forskningsforsøk.
Jeg leste i avisa, om en mann som hadde dratt kona si etter håret. Fra 2 etasje, og ned ut på gårdsplassen. NAKEN!
Hva i all verden kan få en mann til å gjøre noe så vondt - mot en som han etter eget utsagn elsket ?!
Det rettferdiggjør absolutt ikke handlingen, men hva ville DU gjort hvis du fant din elskede i senga med din beste kamerat? Hadde det kalt på dype følelser i ditt liv?

"Skrev jeg ned alle tankene jeg en eller annen gang har tenkt, og alle handlingene jeg en eller annen gang har gjort, ville folk kalt meg et fordervet monster” S Maugham.

En tube kan se pen og prektig ut på utsiden. Det er når vi klemmer på den at vi får se hva som er inni. Og vi kan jevnlig både lese, og se resultater av hva som kan skje når mennesker settes under ekstrem press. I kjølvannet av ”Max Manus- filmen” ble det stilt spørsmål ved at motstandsfolkene hadde drept mennesker, hvorpå en av veteranene svarte: ”Ingen, som ikke opplevde krigen på kroppen, vet hva det handler om”
Men er det virkelig slik at de fleste av oss, har krefter i oss til å gjøre de grusomste ting? Er det kun ”rammene” som holder oss på plass.!?
Den britiske sosialpsykologen S. Reicher, mener faktisk det. Han har studert det siste århundrets kriger, Kongo, Rwanda, Balkan og andre. Hans forskning viser :

”Den ubehagelige sannheten er, at de fleste av oss kan opptre som sadistiske monstre, under gitte omstendigheter.”

Den eneste trøsten med et slikt utsagn må være at da er vi i alle fall i samme båt. Det skulle kanskje engang for alle gi et støt til vårt behov av å dømme alle andre!?

”Det finnes ikke en som er rettferdig, ikke en eneste” Bibelen

Les -Del 2-Tilbake til arkivenTilbake til Forside


 

Fosen Kristne Senter