Forside Pastoresn hjorne Visjonen Trosgrunnlag Misjons arbeide Kontakt oss

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

pastorens hjørne

”Skarpe skår. Spor etter kjærlighet som knustes.
Skarpe skår. Bli det det eneste som huskes?”
- Del 4 -


10 tanker om hva et godt samliv bør inneholde.

1: Bygg en solid grunnmur.

Vær enig om hvilken grunnmur dere ønsker å bygge forholdet på. Hva er viktig for dere, og hva er ikke så viktig. Uten å ha et felles mål å søke mot, er det lett og bli tatt av ”livets stormer”, og bli ført ditt man helst ikke ville.

2: Tilgivelse.

” I det jeg gikk ut fengselsdøren, til min frihet, visste jeg at hvis jeg ikke la bak meg alt sinne, alt hat og bitterhet, ville jeg fortsatt være i fengsel,” Nelson Mandela. Få ting er så ødeleggende for et forhold, som bitterhet. Og grunnene kan være så mange, og gode. Husk de fleste mennesker trenger mer kjærlighet enn de fortjener. Det gjelder kanskje deg også?
La tilgivelsen flyte raust i forholdet. Begge parter vil ha stort behov for det.

3: Kjærlighetskontoen.

Den fungerer som en hvilken som helst annen konto. Hvis dere bare tar ut, blir det fort tomt. Det må investeres inn på kontoen, og det fra begge parter. Og viktig: Finn ut hva partneren setter mest pris på, og sørg for at det finnes nok av det på kontoen. Funker best med jevne trekk.

4: Lytt til hverandre.

Det er en grunn til at du er skapt med to ører og èn munn. La partneren bli sett - og hørt. Og selv om dere er uenige, må dere respektere hverandre og gi rom for ulikhetene.

5: Sex.

I perioder er det helt naturlig å ha helt ulike behov! Prat om det, vær ærlig og arbeid for å se etter gode løsninger for begge parter. Husk at dette er krydderet som gjør dere til mer enn bare venner.

6: Prioriter forholdet.

Det beste dere kan gi felles barn, er at dere har det godt i forholdet. Så om ikke annet, for barnas skyld, ta dere kjærestetid! Og si: ”God morgen,” til partneren, FØR du sjekker mobilen, og sørg for å ta mer på partneren, enn ipadèn!

7: Kommunikasjon.

Bli kjent med hverandre. Enhver av oss er et enestående univers. Derfor vil det alltid ta tid, ofte lang tid, for å forstå hverandre.

8: Vi er stor sett forskjellige, og ser ulikt på ting.

Dette bilde illustrerer det:

9: Fristelser.

”De fleste mennesker overvurder sin egen evne til å motstå fristelser. Og som en konsekvens av det, utsetter vi oss for flere fristelser enn vi er i stand til å motstå,” var konklusjonen i en forskning rundt slikt. Gjelder kanskje på de fleste områder?
Så styr unna det som vil dra deg vekk ifra det dere har sammen. Ikke flørt med tanken, for der sinnet går, følger du fort etter,,,

10: Forstå syklusene, og forebygg.

En undersøkelse viste at de fleste samlivsbrudd, kom i etterkant av den første fødselen, og etter at barna hadde flyttet ut. Grunnen var at begge de tidsperiodene innebar voldsomme forandringer for forholdet, og det ble for mange vanskelig å takle på en god måte.
Ikke la de periodene komme som et sjokk.

Og tilslutt: ”Konstant harmoni er ikke noe mål i seg selv – og en illusjon, tror jeg.
Det perfekte parforhold, hva nå det måtte være, finnes ikke.” Terje Landro, spesialist på samliv, Modum bad.
Så da er det vel bare å stå på, være raus med hverandre og seg selv, og være takknemlig for det man har, og stå for de valg man har gjort.
For vi trenger det alle sammen.
En havn å komme inn til, når det stormer som verst der ute.
Og bli elsket mest, når vi fortjener det minst.
Bibelen sier at på den måten, skulle samlivet være et bilde på Guds forhold til oss.

 

”Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, og tåler alt. ” Bibelen

Tilbake til arkivenTilbake til Forside


 

Fosen Kristne Senter